Ontstaan

Hoe is de kliniek ontstaan?


Ontwenningskliniek De Pelgrim ging van start op 1 januari 1973 en dit binnen de in 1972 opgerichte vzw I.A.T. (Instellingen voor de zorg voor Alcoholisten en andere Toxicomanen).
De initiatiefnemers waren private personen die werkzaam waren in academische, juridische, verzorgende en commerciële middens en die overtuigd waren van de nood aan een gespecialiseerde opvang voor mensen met een verslavingsprobleem.
De gespecialiseerde opvang bestond op dat moment alleen op vlak van de ambulante zorg: voor de residentiële zorg konden mensen met een verslavingsprobleem enkel beroep doen op algemene ziekenhuizen en algemene psychiatrische instellingen.

De kliniek werd erkend door het Ministerie van Volksgezondheid voor 60 bedden. In de loop van de jaren vormde zich een specifieke groep jongeren met vooral problemen gerelateerd aan illegale drugs.
Uit de eerste werkervaringen met de jongeren vanuit orthopedagogisch model ontstond de therapeutische gemeenschap De Kiem, die in 1978 naar Moortsele verhuisde. Vanaf 1 april 1992 werden de statuten van vzw I.A.T. gewijzigd en werden vzw De Kiem en vzw De Pelgrim autonome vzw’s.
Aanvankelijk werkte de kliniek in gebouwen die dateerden uit het begin van de vorige eeuw.
In 2002 en 2003 werd de nieuwbouw in gebruik genomen.

Sinds 1 januari 2016 is ontwenningskliniek De Pelgrim gefusioneerd met het Sint-Franciscusziekenhuis te Velzeke - Zottegem. Samen vormen zij het Psychiatrisch Centrum Sint Franciscus – De Pelgrim met een werking op 2 campussen.